13 readenen woerum iej bie et lokale muziekkorps mut

12890876_971135702940242_1786354994127123723_oBie Wearldsproake.nl lusteret vie allens van Bach töt Gridlok, van Rihanna töt Slavko Avsenik, van AC/DC töt Oscar Peterson en van Martin Garrix töt Morgan Heritage. Woer as disse brede interesse wegkeump? Al joaren sleppet vie in et lokale muziekkorps met oawer de stroate. As et good was vuur volk as Bill Clinton, Gwen Stefani, Aretha Franklin en Samuel L. Jackson, is et ook good vuur oe. Doarumme hier 13 readenen um bie et muziekkorps te goan.

1. Iej wordt nen anpakker.


Legt det striekbot an de kaante en komt van oewe luie breikoonte. In et korps lear iej optreaden, flexibel wean, duurgoan, ummegoan en samenwaarken met aanderen: net wat iej neudig hebt in een bedrief.

2. Iej kriegt gezoondere harsens.


Duur muziek te learen, oontwikkel iej de harsendelen vuur sproake en redenering, mer ook vuur kreatief deanken en probleemoplössing. Oonderzeuk wis doarbie ook een verbaand oet tusken muziek en ruumtelik inzicht; onmisboar bie van allens en nog wat. Van rekkenkeunde töt et klook inpakken van nen auto vuur ne reaize. Studeanten dee as muziek maakt, doot et better bie tests en hebt heugere siefers.

3. Iej kriegt zelfvertrouwen duur zelf-oetdrukking.

Hach, dee middelboare skole… zwarte reande um de ogene, kettens an de knippe, dee doodsköppe op oew shirt… Nee, muziek learen helpet oe neet langs alle misdoaden tegen de mode. Mer et gef oe wal ne oetloatkleppe um oezelf es fleenk te loaten goan. Iej leart zeute troanentrekkers, joaren ’80-krakers, sopperigen funk, et Super Mario-deunke… Zelf-oetdrukking gef oe zelfvertrouwen in den tied van oew leawen de’j et et hardste neudig hebt. Doar he’j in oew volgröaide leawen op alle meugelike wiezen gemak van.

4. Iej leart wat et is um bie ne groep te heuren.

Ken iej iemand in nen muziekkorps? Heur iej vaste van alle feestkes dee as ze samen hebt. Alle kneuterige inside jokes. Zo as ze grienzet as iemand in de groep een flauw muzikaal geintjen oethaalt oonder et spöllen. Of zo as ze mekaar helpet as der ne verbouwing is. ‘Er is er een jarig’ vuur mekaar spölt. En dan zingt “oh wat zijn we blij, niet omdat ie jarig is, maar om de zuiperij”. Muziekleu komt vuur mekaar op.  Samen vort ze nen groten kracht. Det geveul helpt öar in allens in et leawen. Doarnöast heb iej gewoon nen onmeundigen bult wille met mekaar!

5. Iej leart muziek begriepen.

Muziek studeren is neet bloots toonladders en noten learen. Et is les in geskiedenis, kultuur en keunst zo as iej op skole nooit ehad hebt. In ieder geval neet zo in et echt.  Een korps maakt oe een vollediger meanske met nen brederen kiek op de wearld. Iej köant op feestkes nog es oawer wat aanders kuiern as auto’s of et waark. En iej kriegt ne riekere Spotify-lieste.

6. Iej leart det iej deel zeent van een grötter geheel.

Der zit gin “Ik” in et woard “KORPS”!  In een muziekkorps lear iej samenwaarken um een better resultaat te halen. Iej leart wat teamwork is. Oewen inzet telt liek zovölle as van aanderen. A’j neet oefent, mut de rest op oe wochen. Doarumme mut iej oe inzetten. Perfekten les vuur op de waarkvloer, of in oewe familie.

7. Iej komt de skaamte vuurbie.

Want päkke. Den stoeren jongkearl op de tromme en dee woondermooie fluitspölster met dee deepblaauwe ogene trekt allemoal denzelfden vörmelozen zak an. Uniformen zeent non eenmoal neet vuur op de catwalk. Et maakt oe uniform, een geheel. En as iederene der zo bielöp, dut et oe niks wat nen aander der van dech. In nen groep val iej toch neet op. Lekker belangriek! En trouwens, der zeent hele badass päkke bie.

8. Iej leart duurzetten.

Dit woard mut aait in heuwdletters met een blearteken der achter: DISCIPLINE! Bie korpsleaders kön iej neet ouwehoeren oonder de repetisie. Of verdoezelen det iej neet oefend hebt, duur oe te verskoelen achter oewe instrumeantmöage. Et vaalt meteen op. Iej leart oe gedreagen en oe inzetten. Iej mut der wat vuur doon, want et geet neet vanzelf. En et is ook nooit zomear good noa één keer. Een korps leart oe den kop der bie hoolden. Ondaanks alle ofleading.

9. Iej kriegt oethooldingsvermeugen.

Woerumme zeent bloemencorso’s toch aait in et zommer? Et dikke pak oademt neet. En iej slept oe nen pokkel met det stukke kopper. Doarbie mut iej ook nog poesten in det apparaat en tuskenduur locht happen. Of as iej nen taptoe loopt, mut iej regelmoatig gas gewen um op tied in et volgende showfiguur te stoan. Nen optocht van 2,5 uur met ne tromme van 10 kilo um den nekke? Good vuur de rugge. Völle leu vergett det iej vúúr den taptoe al moanden oefend hebt, dus ook al met den toeter of dee tromme slept hebt.

10. Iej weet wat toowieding is.

Iederen woonsdagoawend geet allens an de kaante, want muziek! Toovallig jöarig op den oawnd? Kuiervolk mut mer wochen in thoes, want muziek! De kameröa vroagt vriedagoawend of iej met goat noar et kafee. Kan neet, want ik hebbe een optreaden. Vuurtieds sleppen met instrumeantkoffers, noatieds anhanger wier oetpakken. Op vakaansie? Stökke en oefenpleanken met in den koffer!

11. Iej maakt aanderen blie.

Muziekmaken doo iej nooit allene vuur oezelf. Volk langs de kaante met zeen daansen met keenderkes op de skoolders, nen glimlach op et gezichte. Leu met zeen grooven as de drumline nen vetten cadence spölt. Doar geet et umme.

12. Iej kriegt der gewoon nen machtigen kick van.

12. Et gef oe ne basis vuur alle aandere muziek.

Ken iej den kearl hierboawen nog? Vúúr at Steven Tyler met Aerosmith wearldberoemd wör, spöllen hee trompet in et lokale muziekkorps. Just sayin.

Na, oons ducht as vie oe readen genog hebt egewen um oe vandage nog bie et lokale muziekkorps an te melden. Ze köant oe good broeken!

 

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.