Pokkelwalvisken hebt wat tegen orka’s- en nums weet woerumme

​As iej 40 ton weagt, hoof iej oe neet te bangen vuur roofdeers. Toch zeent pokkelwalvisken (bultruggen in et Hollaands) neet bloots tevreadene met öaren onantastboarhead: ze komt vake opdagen um aandere deers te beskaarmen tegen anvallen van killer whales, zo as orka’s in et Engels heett. Et leawert öar niks op. Doarumme prakkizeert zik der oonderzeukers nen bult oawer woerumme of ze zikzelf in gevoar brengt duur te vechten met de meest beruchte killers van den oseaan. Doarumme meant wat leu at ze et oet leefdoadighead doot. 

In 2009 zaggen zeebioloog Robert Pitman at nen pokkelwalvis nen Weddelzeehoond redden den as van ne plakke ies estot was duur orka’s, dee as et water al in den moond leup. Nen pokkelwalvis dreeiden zik op de rugge en nöm den zeehoond op den boek, zodet de orka’s der neet bie konnen. Et orkahäpke kon doarnoa wier op ne aandere iesplakke klimmen.

Toen as hee dit zaggen, begun Pitman met zinne möage reddingsverhalen te gadderen van pokkelwalvisken dee orkaatje-pesten doot. Tusken 1951 en 2012 was et 115 moal ezeen. Disse verhalen stoat non in et Marine Mammal Science.

Van disse 115 gevechten was 57 perseant an esticht duur de pokkelwalvisken. Dit gef an at ze et zelf opzeukt en et gevecht aktief angoat. In mear as 87 perseant van de gevallen warren de orka’s net op jacht toen as de pokkelwalvisken der tusken kömmen.

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.